Kukbuk
Kukbuk

Tikka fries

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
6 porcji:
obrane i pokrojone w plastry ziemniaki
1 kg
olej do głębokiego smażenia
masło klarowane
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
papryczka chili
1 sztuka
kmin rzymski
2 łyżeczki
mielona papryka
2 łyżeczki
krojone pomidory z puszki
400 g
jogurt naturalny
200 g
sól
pieprz

Przepis: Martyna i Ola Grunt-Mejer / Curry Girls


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: dinnershow studio

Krok 1

Ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu. W drugim naczyniu rozpuszczamy masło klarowane – smażymy na nim posiekane czosnek i chili przez minutę.

Krok 2

Dodajemy kmin rzymski, mieloną paprykę i podsmażamy przez pół minuty. Dokładamy pomidory i jogurt. Gotujemy powoli 20 minut. Gotowe frytki polewamy sosem tikka.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk