Kukbuk
Kukbuk
Tatar z łososia z fenkułem, pieczonymi pomidorami i rodzynkowym dressingiem

Tatar z łososia z fenkułem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
puszka pomidorów
1 sztuka
oliwa
5 łyżek
fenkuł
¼ fenkułu
sól
do smaku
sok
½ cytryny
rodzynki
1 łyżka
pieprz
do smaku
łosoś MOWI (150 g)
1 kawałek
łosoś wędzony na zimno MOWI
4 plastry
szalotka
1 sztuka
kapary
do podania
czarne oliwki
do podania
cytryna
do podania

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

przygotowanie

Przygotowujemy dodatki do podania. Kapary i oliwki siekamy i suszymy w 60-70 stopniach w piekarniku. Cytrynę siekamy. Pomidory odsączamy z soku (zachowujemy go), polewamy oliwą (2 łyżki) i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Studzimy i siekamy. Fenkuł kroimy w cienkie plasterki, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki siekamy, łączymy z sokiem z cytryny, pozostałą oliwą, pieprzem, odrobiną soli i łyżką soku z pomidorów z puszki. Oba rodzaje łososia kroimy w kosteczkę, mieszamy z bardzo drobno pokrojoną szalotką.

Logo Mowi z marginesami

Podajemy z fenkułem, posiekanymi pieczonymi pomidorami, polane obficie sosem rodzynkowym. Serwujemy z dodatkami: posiekaną cytryną, suszonymi kaparami i oliwkami.

Więcej przepisów z rybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk