Tarta ze szparagami i ricottą
czas przygotowania: 40 minut + 35 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- kruche ciasto:
- zimne masło
- 120 g + do natłuszczenia
- mąka pszenna
- 200 g
- sól
- szczypta
- zioła prowansalskie
- 1/2 łyżeczki
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- farsz:
- zielone szparagi
- 1/2 pęczka
- cebula czerwona
- 1/2 sztuki
- jajko "zerówka"
- 2 sztuki
- śmietana 18%
- 3 łyżki
- oregano
- 1/2 łyżeczki
- sól
- 1/2 łyżeczki
- pieprz
- do smaku
- ricotta
- 200 g
- gałka muszkatołowa
- 1/4 łyżeczki
- pomidorki koktajlowe
- kilka sztuk
- świeże zioła
- według uznania