Tarta ze śliwkami
czas przygotowania:
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
- ciasto kruche:
- zimne masło
- 300 g
- mąka
- 500 g
- cukier puder
- 140 g
- jajko „zerówka”
- 1 mała sztuka
- sól
- szczypta
- Nadzienie:
- czerwone wino
- 2 szklanki
- cukier
- 150 g
- mieszanka przypraw (cynamonu, kardamonu, czarnego pieprzu, imbiru, goździków)
- 2 łyżki
- śliwki wegierki
- 500 g
- powidła śliwkowe
- 1 mały słoik
- prażone orzechy laskowe
- 4 łyżki
- mleczna czekolada
- 50 g
- krem budyniowy:
- mleko
- 500 ml
- cynamon
- 1 laska
- żółtko jajka „zerówki”
- 6 sztuk
- cukier puder
- 100 g
- mąka pszenna
- 30 g