Tarta z porem i z pieczarkami
- Ciasto:
- mąka pszenna
- 120 g
- sól
- 1 łyżeczka
- wędzona papryka
- 1 łyżeczka
- zimne masło
- 60 g
- żółtko jajka „zerówki”
- 1 sztuka
- Nadzienie:
- por
- 300 g
- pieczarki
- 150 g
- czosnek
- 1 ząbek
- masło
- 10 g
- świeży tymianek
- kilka gałązek
- sól
- ½ łyżeczki
- czarny pieprz
- ½ łyżeczki
- pieprz cayenne
- ⅓ łyżeczki
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- śmietana 30%
- 80 ml
- ser cheddar
- 30 g
- kozi ser
- 60 g
Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Do miski przesiewamy mąkę, sól i wędzoną paprykę. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę zimne masło i żółtko. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy je w wałek. Dzielimy go na 3 lub 4 równe części (w zależności od wielkości foremek) i wałkujemy je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienkie placki. Tak przygotowane spody wstawiamy do lodówki na 30 minut.
krok 2
Pora myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Pieczarki myjemy (jeśli jest taka potrzeba, to obieramy) i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, po chwili dodajemy czosnek. Smażymy, aż por zrobi się szklisty. Zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki i 1 gałązkę tymianku – nie mieszając, smażymy, aż z grzybów odparuje woda, zaczną pachnieć i się rumienić. Wtedy posypujemy je solą i pieprzem: czarnym i cayenne. Smażymy na złoty kolor i zdejmujemy z patelni.
krok 3
Schłodzonym ciastem wykładamy formy do tarteletek (o średnicy 10-12 centymetrów), nakłuwamy spody widelcem i wstawiamy całe foremki do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Zimne spody przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 7 minut. Gotowe bazy lekko studzimy.
krok 4
Dokładnie mieszamy jajko, śmietanę, pozostały tymianek i starty na drobnej tarce cheddar. Kozi ser kroimy w plastry.
krok 5
Na podpieczone ciasto wykładamy pora z czosnkiem, smażone pieczarki i plaster sera koziego. Zalewamy masą serowo-jajeczną i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.
krok 6
Zarumienione tarteletki wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Podajemy najlepiej jeszcze ciepłe. Doskonale smakują również na zimno z dodatkiem zielonych winogron.
Więcej przepisów z porem:
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Sałatka z pora – przepis
Wyrazisty smak pora sprawia, że przygotowane na jego bazie sałatki nadają charakter każdemu daniu. Sprawdźcie, jak z tego prostego warzywa przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego!
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Sałatka z pora – przepis
Wyrazisty smak pora sprawia, że przygotowane na jego bazie sałatki nadają charakter każdemu daniu. Sprawdźcie, jak z tego prostego warzywa przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego!