Tarta z porem i z kurczakiem
- Spód:
- mąka pszenna
- 160 g
- czosnek granulowany
- ½ łyżeczki
- sól
- ⅓ łyżeczki
- zimne masło
- 70 g
- tarty parmezan
- 30 g
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- Nadzienie:
- pierś kurczaka
- 200 g
- papryczka chipotle w sosie adobo
- 1 sztuka
- sos adobo
- 2 łyżki
- oliwa
- 1 łyżka
- czosnek
- 1 ząbek
- por
- 250 g
- masło
- 2 łyżki
- jajko „zerówka”
- 2 sztuki
- mascarpone
- 100 g
- parmezan
- 30 g
- mleko 3,2%
- 50 ml
- sól
- ½ łyżeczki
- czarny pieprz
- ½ łyżeczki
Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Do miski przesiewamy mąkę, czosnek granulowany i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, parmezan i wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulkę, umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
krok 2
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy w cienkie paski i wkładamy do miski. W małym naczyniu łączymy posiekaną papryczkę chipotle, sos adobo, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą nacieramy kurczaka, wstawiamy go do lodówki na 30 minut.
krok 3
Pora myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i smażymy na 1 łyżce rozgrzanego masła. Zdejmujemy na talerz i studzimy. Jajka ucieramy z mascarpone, startym na tarce parmezanem, mlekiem, solą i pieprzem na jednolity sos.
krok 4
Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy 23 centymetrów. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy ciasto do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
krok 5
Zimne ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy spód przez 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
krok 6
Zamarynowanego kurczaka krótko podsmażamy na patelni, na rozgrzanym maśle. Na spód tarty wykładamy pora, następnie kawałki kurczaka, zalewamy kremową masą serowo-jajeczną. Wstawiamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Będzie gotowa, gdy wierzch ładnie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ją przez 5 minut, kroimy na kawałki i podajemy – najlepiej jeszcze ciepłą. Tartę z kurczakiem możemy również spakować na lunch i podać z ulubioną sałatą.
Więcej przepisów z porem:
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić surówkę z pora? Podpowiadamy 8 pysznych przepisów!
Surówka z pora, klasyczny dodatek do obiadu, śmiało może rywalizować z coleslaw czy ze startą marchewką z jabłkiem. Sprawdźcie, jak przygotować ją na osiem różnych sposobów!
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić surówkę z pora? Podpowiadamy 8 pysznych przepisów!
Surówka z pora, klasyczny dodatek do obiadu, śmiało może rywalizować z coleslaw czy ze startą marchewką z jabłkiem. Sprawdźcie, jak przygotować ją na osiem różnych sposobów!