Tarta z porem i kurkami
- Spód:
- mąka pszenna
- 180 g
- sól
- ½ łyżeczki
- suszony tymianek
- 1 łyżeczka
- zimne solone masło
- 90 g
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- Nadzienie:
- por
- 250 g
- czosnek
- 1 ząbek
- kurki
- 150 g
- masło
- 15 g
- sól
- ½ łyżeczki + szczypta
- czarny pieprz
- ½ łyżeczki
- mozzarella
- 100 g
- jajko „zerówka”
- 2 sztuki
- śmietana 18%
- 100 ml
- ser gruyère
- 20 g
- gałka muszkatołowa
- szczypta
- szczypiorek
- ½ pęczka + do podania
Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Mąkę pszenną, sól i tymianek przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w wałek. Umieszczamy go między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy na cienki placek. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
krok 2
Pora myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i siekamy. Kurki myjemy, oczyszczamy z piasku i osuszamy. Na patelni roztapiamy połowę masła, wrzucamy na nie pora i czosnek i dusimy do miękkości. Zdejmujemy na talerz i odstawiamy. Na tej samej patelni roztapiamy pozostałe masło i wrzucamy na nie kurki, które oprószamy solą i pieprzem. Grzyby smażymy na złoty kolor i zdejmujemy na talerz. Studzimy.
krok 3
Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy do pieczenia o średnicy 23 centymetrów. Spód nakłuwamy widelcem. Wstawiamy ciasto do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
krok 4
Zimne ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy przez 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
krok 5
Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na grubej tarce. Jajka ucieramy ze śmietaną, tartym serem gruyère, gałką muszkatołową i posiekanym szczypiorkiem.
krok 6
Na upieczony spód wykładamy duszonego pora, smażone kurki, startą mozzarellę i wylewamy masę jajeczną. Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni na 25 minut. Gotowa powinna być ładnie zarumieniona. Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy przez 3 minuty. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, posypana dodatkową porcją szczypiorku.
Więcej przepisów z porem:
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Sałatka z pora – przepis
Wyrazisty smak pora sprawia, że przygotowane na jego bazie sałatki nadają charakter każdemu daniu. Sprawdźcie, jak z tego prostego warzywa przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego!
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Sałatka z pora – przepis
Wyrazisty smak pora sprawia, że przygotowane na jego bazie sałatki nadają charakter każdemu daniu. Sprawdźcie, jak z tego prostego warzywa przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego!