Kukbuk
Kukbuk
Tarta z porem, kurkami i mozzarellą na ziołowym spodzie (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem i kurkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Spód:
mąka pszenna
180 g
sól
½ łyżeczki
suszony tymianek
1 łyżeczka
zimne solone masło
90 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
Nadzienie:
por
250 g
czosnek
1 ząbek
kurki
150 g
masło
15 g
sól
½ łyżeczki + szczypta
czarny pieprz
½ łyżeczki
mozzarella
100 g
jajko „zerówka”
2 sztuki
śmietana 18%
100 ml
ser gruyère
20 g
gałka muszkatołowa
szczypta
szczypiorek
½ pęczka + do podania

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Mąkę pszenną, sól i tymianek przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w wałek. Umieszczamy go między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy na cienki placek. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

Pora myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i siekamy. Kurki myjemy, oczyszczamy z piasku i osuszamy. Na patelni roztapiamy połowę masła, wrzucamy na nie pora i czosnek i dusimy do miękkości. Zdejmujemy na talerz i odstawiamy. Na tej samej patelni roztapiamy pozostałe masło i wrzucamy na nie kurki, które oprószamy solą i pieprzem. Grzyby smażymy na złoty kolor i zdejmujemy na talerz. Studzimy.

krok 3

Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy do pieczenia o średnicy 23 centymetrów. Spód nakłuwamy widelcem. Wstawiamy ciasto do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

krok 4

Zimne ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy przez 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

krok 5

Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na grubej tarce. Jajka ucieramy ze śmietaną, tartym serem gruyère, gałką muszkatołową i posiekanym szczypiorkiem.

krok 6

Na upieczony spód wykładamy duszonego pora, smażone kurki, startą mozzarellę i wylewamy masę jajeczną. Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni na 25 minut. Gotowa powinna być ładnie zarumieniona. Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy przez 3 minuty. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, posypana dodatkową porcją szczypiorku.

Więcej przepisów z porem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk