Kukbuk
Kukbuk
tarta z jabłkami (fot. Megi Rychlik)

Tarta z jabłkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut + 1 godzina na schłodzenie ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mąka tortowa
125 g
mąka krupczatka
125 g
masło
170 g
żółtko jajka "zerówki"
1 sztuka
cukier
5 łyżek + do posypania
cukier waniliowy
1/2 opakowania
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki
jabłko
3-4 sztuki
cynamon
1 łyżeczka

Przepis: Megi Rychlik

krok 1

Mąkę – tortową i krupczatkę – łączymy z masłem. Dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy i na końcu gałkę muszkatołową. Mieszamy. Z masy formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na co najmniej godzinę.

krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Podpiekamy go w piekarniku około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika, a na cieście układamy pokrojone w plasterki jabłka tak, by utworzyły zgrabną rozetę. Posypujemy świeżo startym cynamonem i odrobiną cukru. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

#Jabłonki

Na jesień jabłka są najlepsze! Jeśli chcecie spróbować różnych, mniej znanych odmian to wrzesień i październik są najlepszymi momentami na eksperymentowanie. Doskonale o tym wiedzą założyciele Fundacji State of Poland, którzy prowadzą akcję #Jabłonki. Jej celem jest nie tylko promocja polskich jabłek i mnogości ich odmian, ale także w kreatywny sposób zachęcenie do odkrycia kultury sadowniczej w Polsce i przypomnienia przepięknych miejsc, w których wśród jabłoni możemy odpoczywać, bawić się i poznawać jabłkowe sekrety. 

Więcej przepisów z jabłkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk