Kukbuk
Kukbuk
Tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietankowym z szałwią i zielonym pieprzem

Tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietankowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
szalotka
2 sztuki
zielony pieprz w zalewie
1 łyżeczka
szałwia
4 listki
brandy (opcjonalnie)
1 łyżka
śmietanka 30%
125 g
sól i pieprz
do smaku
tagliatelle
360 g
sok z cytryny
do smaku
łosoś wędzony na ciepło z papryką MOWI
250 g

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

przygotowanie

Szalotki siekamy, podgrzewamy na patelni z masłem, zielonym pieprzem i szałwią przez 2 minuty. Wyciągamy szałwię, ewentualnie dodajemy brandy i odparowujemy. Wlewamy śmietankę i redukujemy o połowę. Doprawiamy solą i pieprzem. Tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie do stopnia al dente, odcedzamy – zachowujemy nieco wody z gotowania. Łączymy makaron z sosem, w razie potrzeby rozluźniamy konsystencję wodą z gotowania makaronu.

Logo Mowi z marginesami

Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z podzielonym na cząstki wędzonym łososiem, wyłożonym na makaron.

Więcej pomysłów na makaron:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk