Tagliatelle z kwiatami cukinii, szynką i kremem z ricotty
czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Żółty makaron:
- mąka typu 00
- 400 g
- jajko "zerówka"
- 4 sztuki
- koncentrat pomidorowy
- 15 g
- semiolina
- do przygotowania ciasta
- sól
- do gotowania
- Zielony makaron:
- szpinak
- 70 g
- mąka typu 00
- 320 g
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- żółtko jajka "zerówki"
- 1 sztuka
- Sos:
- ricotta
- 300 g
- bulion warzywny
- 200 ml
- oliwa extra virgin
- 2 łyżki + do smażenia
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- gałka muszkatołowa
- do smaku
- kwiat cukini
- 12 sztuk
- dymka
- 1 sztuka
- prosciutto cotto
- 100 g
- Do podania:
- parmigiano reggiano
- garść