Szybki kompot na zimę z węgierek
- śliwka węgierka
- 1 kg
- woda
- 750 ml
- cukier
- 400 g
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Śliwki dokładnie myjemy i rozkrawamy na pół, wyciągamy pestki.
krok 2
W wyparzonych słoikach ciasno układamy przygotowane owoce, tak by sięgały maksymalnie do ⅔ wysokości naczynia.
krok 3
Wodę zagotowujemy z cukrem, aby uzyskać syrop. Gorącym płynem zalewamy śliwki, tak by pozostawić od góry słoika 1½ centymetra wolnej przestrzeni. Czyścimy brzegi i szybko zakręcamy.
krok 4
Na dnie garnka rozkładamy gazę, wlewamy ciepłą wodę. Wstawiamy do niej słoiki – woda powinna sięgać do ⅔ ich wysokości. Zagotowujemy ją, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy śliwki przez 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
krok 5
Kompot ze śliwek przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach.
TIP
Z tej ilości składników przygotujecie 2 butelki o pojemności 0,5 l.