Kukbuk
Kukbuk
Przepis na szybką szarlotkę z włoską bezą. Jak zrobić bezę włoską. Szybka szarlotka - PRZEPIS (fot. dinnershow.studio)

Szarlotka z bezą włoską

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Kruche ciasto:
mąka pszenna typu 480
200 g
zimne masło
130 g
cukier puder
40 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
Nadzienie:
jabłka
6 sztuk
cukier trzcinowy
200 g
sok z cytryny
z 2 sztuk
Syrop i beza:
drobny cukier
150 g
woda
2 łyżki
białka jajka „zerówki{
2 sztuki
prażone migdały
garść

Przepis i przygotowanie: Sebastian Wilczek


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

W misce wyrabiamy jednolite ciasto, mieszając mąkę z masłem, cukrem pudrem i jajkiem. Wylepiamy ciastem formę i wstawiamy ją do lodówki na 20 minut. Wyjmujemy, widelcem nakłuwamy spód w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15 minut, do zarumienienia.

Reklama

krok 2

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier, aż powstanie karmel – ostrożnie wkładamy do niego jabłka. Dusimy je do momentu odparowania nadmiaru płynu i doprawiamy sokiem z cytryny (jeśli owoce są bardzo słodkie, możemy potrzebować więcej soku cytrynowego; gotowe jabłka powinny być słodko-kwaśne). Równocześnie robimy syrop do bezy: podgrzewamy drobny cukier z wodą do uzyskania gęstego syropu – powinien mieć temperaturę 120 stopni. Za pomocą miksera ubijamy białka na sztywno. Miksujemy dalej i wlewamy do nich cienkim strumieniem gorący syrop. Bezę ubijamy do momentu, aż lekko przestygnie.

krok 3

Na podpieczonym spodzie układamy jabłka i wkładamy formę do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozkładamy na nim bezę, posypujemy migdałami i wkładamy znowu do piekarnika na 5 minut. Pilnujemy, aby beza za mocno się nie przypaliła. Jeśli po 5 minutach wciąż jest blada, możemy jeszcze chwilę podpiekać ją w piekarniku.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z jabłkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk