Soczyste szwedzkie klopsiki z purée ziemniaczanym i konfiturą borówkową
czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Klopsy:
- kajzerka
- 1 sztuka
- mleko
- do namoczenia bułki
- cebula
- 1 sztuka
- olej
- do smażenia
- mielone mięso wieprzowe
- 250 g
- mielone mięso wołowe
- 250 g
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- śmietana 18%
- 2 łyżki
- koperek
- 1 łyżka
- sól
- 1 łyżeczka + do gotowania
- pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki
- Sos:
- masło
- 2 łyżki
- mąka pszenna
- 1 łyżka
- bulion warzywny
- 250 ml
- śmietana 18%
- 2 łyżki
- sól
- do smaku
- pieprz czarny
- do smaku
- Do podania:
- ziemniaki
- 200 g
- sól
- do gotowania
- masło
- 2 łyżki
- mleko
- 20 ml
- konfitura z borówki
- 2 łyżki
- koperek
- według uznania