Kukbuk
Kukbuk
Bajgiel z truskawkami, śniadanie na słono, pomysł na śniadanie z truskawkami (fot. Maciek Niemojewski)

Śniadaniowy bajgiel z truskawkami, jajkiem na twardo i ze szparagami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
truskawki
100 g
ocet balsamiczny
40 ml
miód
1 łyżka
sok z pomarańczy
2 łyżki
czerwony pieprz
3 ziarna
jajko "zerówka"
1 sztuka
sól
1/2 łyżeczki
szparagi
5 sztuk
masło
2 łyżki
bajgiel
1 sztuka
sałata
garść
świeżo mielony czerwony pieprz
do podania
pesto bazyliowe
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w grube plastry. Owoce zalewamy marynatą przygotowaną z octu balsamicznego, miodu, soku z pomarańczy i ziaren czerwonego pieprzu. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Jajko gotujemy na twardo w osolonej wodzie.

krok 2

Szparagi myjemy, osuszamy, pozbawiamy zdrewniałych końcówek i smażymy przez 2-3 minuty na patelni, na rozgrzanym maśle (1 łyżka). Bajgiel rozkrawamy na pół i lekko grillujemy w tosterze.

krok 3

Dolną część bajgla smarujemy pozostałym masłem, układamy na niej sałatę, podsmażone szparagi, pokrojone jajko i marynowane truskawki. Posypujemy świeżo mielonym czerwonym pieprzem. Górną część bajgla obficie smarujemy pesto bazyliowym i składamy kanapkę. Bajgiel smakuje najlepiej, jeśli podamy go od razu po przygotowaniu.

Więcej przepisów ze szparagami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk