Kukbuk
Kukbuk
Smażony łosoś z kremem kalafiorowym i czerwoną sałatką

Smażony łosoś z kremem kalafiorowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
kalafior
połowa
mleko pełnotłuste
200 ml
sól
do smaku
sok z cytryny
do smaku
czerwona fasola z puszki
garść
pomidory koktajlowe
1 szklanka
czerwona cebula
¼ sztuki
ocet balsamiczny
1 łyżeczka
oliwa
według uznania
pieprz
do smaku
łosoś MOWI (250 g)
2 kawałki

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

przygotowanie

Kalafior drobno kroimy, zalewamy mlekiem, uzupełniamy wodą, solimy i gotujemy do absolutnej miękkości. Blendujemy na gorąco – wlewamy nieco wody z gotowania – do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny. Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy w wodzie, pomidorki kroimy, cebulę tniemy w bardzo cienkie plastry i płuczemy w zimnej wodzie – łączymy warzywa, wlewamy do nich ocet i oliwę, doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Łososia solimy, odstawiamy na 5 minut, po czym dokładnie osuszamy.

Logo Mowi z marginesami

Smażymy na średnim ogniu, aż będzie gotowy, ale wciąż różowy w środku. Podajemy z kremem kalafiorowym i sałatką.

Więcej przepisów z rybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk