Kukbuk
Kukbuk
Śledzie korzenne z jabłkami. Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)

Śledzie korzenne z jabłkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
czerwona cebula
1 sztuka
suszone niesłodzone wiśnie
1 garść
czerwona pomarańcza
½ sztuki
cynamon
1 łyżeczka
gałka muszkatołowa
½ łyżeczki
kardamon
½ łyżeczki
goździki
kilka sztuk
pieprz
szczypta
filet z matiasów
4 sztuki
jabłko (słodka odmiana)
3 sztuki
sok z cytryny
do skropienia
koperek świeży
do podania

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Cebulę obieramy i kroimy na mandolinie w cienkie piórka. Wrzucamy do małego garnka, dodajemy suszone wiśnie i wlewamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Zagotowujemy. Dodajemy przyprawy korzenne i mieszamy. Gotujemy, aż cebula zmięknie, a sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.

krok 2

Matiasy kroimy w trójkątne kawałki. Jabłka ze skórką kroimy na mandolinie w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

krok 3

Plasterki jabłek układamy na talerzach w okrąg, a na nich kładziemy kawałki matiasów. Dodajemy duszoną cebulę z wiśniami. Każdą porcję skrapiamy niewielką ilością sosu i dekorujemy koperkiem.

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

Przepis przygotowany przez szefów kuchni Farmy Bii.

Więcej przepisów z jabłkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk