Sformato z karczochów, ziemniaków i ze schabu cielęcego
- karczoch
- 2 sztuki
- cytryna
- 1 sztuka
- ziemniaki
- 4 sztuki
- sól
- do smaku
- plastry schabu
- 500 g
- mąka
- 3 łyżki
- masło
- 30 g
- wytrawne białe wino
- 1/2 szklanki
- oliwa
- do polania
- tymianek
- 4 gałązki + do podania
- świeżo mielony pieprz
- do smaku
Przepis i przygotowanie: Cristina Catese
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Czyścimy karczochy w rękawiczkach – usuwamy najtwardsze liście, twardy rdzeń i ukryte w środku włoski. Karczochy namaczamy w misce z wodą zakwaszoną plastrami cytryny. Po upływie około 10 minut wyjmujemy karczochy z wody, odsączamy je, suszymy i kroimy w bardzo cienkie paski.
krok 2
Ziemniaki obieramy i namaczamy w zimnej wodzie z solą przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z wody, suszymy i tniemy na mandolinie w cienkie, niemal przezroczyste plastry.
krok 3
Plastry schabu cielęcego obtaczamy w mące i smażymy na patelni, na maśle. Wlewamy wino, a kiedy alkohol odparuje wyłączamy gaz i przykrywamy patelnię.
krok 4
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
krok 5
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami przygotowane składniki: najpierw karczochy, które doprawiamy solą i polewamy oliwą, a następnie ziemniaki – je również solimy i polewamy oliwą, a także przykrywamy gałązkami tymianku. Na warzywa wykładamy plastry schabu, które polewamy sosem winno-maślanym pozostałym po ich smażeniu. Mięso przykrywamy kolejną warstwą karczochów – solimy je i polewamy oliwą. Na wierzchu układamy plastry ziemniaków, które solimy, polewamy oliwą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
krok 6
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Gotowe danie posypujemy listkami świeżego tymianku.
Przepis pochodzi z cyklu Włoska szkoła gotowania. Znajdziesz w nim wiele inspirujących, włoskich przepisów.
Sprawdź więcej:
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!