Kukbuk
Kukbuk
Mini serniczki z mascarpone z musem z mango podane z kwiatami z ananasa, sernik na zimno z mango na ciasteczkach owsianych, przepis Zosia Bauman-Nykowska

Serniczki z mango

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
MASA SEROWA
mango
2 sztuki
cukier kryształ
3 łyżki
śmietanka 36%
200 ml
serek mascarpone
500 g
cukier puder
8 łyżek
żelatyna
4 łyżeczki
okrągłe ciasteczka owsiane
200 g
DO DEKORACJI
kwiaty z ananasa

Przepis: Zosia Bauman - Nykowska


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Mango obieramy i kroimy na części. Zostawiamy 1/3 miąższu, resztę blendujemy. Purée z mango wkładamy do rondelka i zalewamy połową szklanki wody, zasypujemy trzema łyżkami cukru i gotujemy przez 12 minut. Resztę owoców kroimy na cienkie plasterki i również gotujemy jak purée.

krok 2

Ubijamy śmietankę, dodajemy mascarpone, ubijamy jeszcze przez chwilę, dodajemy przesiany cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy, żeby nie miała grudek. Łączymy żelatynę, masę z mascarpone, purée z mango.

krok 3

Do każdej foremki na babeczkę wkładamy po plasterku ugotowanego mango i uzupełniamy masą serową. Chowamy do lodówki na trzy godziny.

krok 4

Wykładamy serniczki na ciasteczka owsiane i dekorujemy kwiatem z ananasa. Aby sprawnie wyjąć serniczki, zanurzamy foremki do połowy w naczyniu z gorącą wodą, a nastepnie odrwracamy jak babkę z piasku.

krok 5

Przygotowujemy kwiaty z ananasa. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 120 stopni. Ananasa obieramy i wykrajamy z niego „sęki” (ciemne plamki), po czym kroimy na bardzo cienkie plasterki. Na blasze rozkładamy pergamin, a na nim pieczemy plastry ananasa. Przekładamy je co pół godziny na drugą stronę do momentu, aż brzegi się zarumienią, a ananas wysuszy. Kiedy plastry są jeszcze plastyczne, formujemy kwiaty (można włożyć je do szklanki). Studzimy.

Przepis pochodzi z materiału "Alicja w krainie serników" z wydania KUKBUK Święto Wiosny nr 8/2014. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk