Sałatka z żółtych pomidorów, fety i bobu
- Sos:
- sok z cytryny
- 40 ml
- miód akacjowy
- 1 łyżka
- posiekany koperek
- 1 łyżka
- oliwa
- 80 ml
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- Sałatka:
- żółte pomidory
- 500 g
- bób
- 200 g
- cukier
- do gotowania
- sól
- do gotowania
- feta
- 100 g
Przepis i przygotowanie: Marzena Gromelska / Forteca Kręgliccy
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
W słoiku umieszczamy składniki sosu – oprócz przypraw. Zakręcamy słoik i mieszamy, energicznie potrząsając. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
krok 2
Pomidory zanurzamy we wrzątku na 3-5 sekund, wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Bób gotujemy do miękkości w posłodzonym i posolonym wrzątku, odcedzamy. Przelewamy zimną wodą, obieramy. Fetę kroimy w kostkę.
krok 3
Składniki sałatki łączymy z sosem i delikatnie mieszamy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
TIP
Czas, gdy bób jest jeszcze młody, a pomidory już dojrzałe, trwa krótko. Nie zawsze udaje się ten moment uchwycić, więc jeśli bób już wyrósł i stał się mączysty, wówczas lepiej sięgnąć po mrożony. Jeżeli używamy mrożonego bobu, blanszujemy go w posłodzonym i posolonym wrzątku, odcedzamy i obieramy. Dalej postępujemy identycznie jak ze świeżymi ziarnami.
Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: pomidory >>.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.