Kukbuk
Kukbuk
Przepis na szybką sałatkę z tofu w sam raz na lunch do pracy (fot. Ula Demczuk)

Sałatka z zielonej fasolki i wędzonego tofu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
składniki:
wędzone tofu
100 g
oliwa
2 łyżki
wędzona papryka
szczypta
zielona fasolka szparagowa
300 g
soda oczyszczona
szczypta
winegret:
oliwa
50 ml
sok z cytryny
1 łyżka
skórka z cytryny
1/2 sztuki
suszony tymianek
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
dodatkowo:
migdały
według uznania
oliwa
do smażenia

Przepis i zdjęcia: Ula Demczuk / foodnotes.pl

krok 1

Tofu kroimy w kostkę. Wlewamy do niego oliwę, oprószamy wędzoną papryką i delikatnie mieszamy. Odstawiamy.

krok 2

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. W garnku gotujemy wodę z sodą oczyszczoną. Fasolkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości (w zależności od grubości strączków – około 10 minut). Odcedzamy i na chwilę wrzucamy do lodowatej wody. Raz jeszcze odcedzamy i odstawiamy.

krok 3

Przygotowujemy winegret. Do słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, tymianek, sól i pieprz, zakręcamy słoik i porządnie wstrząsamy, aż powstanie sos.

krok 4

Na suchej patelni prażymy posiekane migdały. Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią tofu i smażymy je na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru.

Więcej wspaniałych zdjęć i przepisów Uli znajdziecie na blogu >>

więcej pomysłów na fasolkę szparagową:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk