Sałatka z pieczonym rabarbarem i dressingiem truskawkowym
- sałatka:
- rabarbar
- 2 łodygi
- miód
- 2 łyżki
- cynamon
- 1/2 łyżeczki
- truskawki
- 100 g
- ulubiona sałata
- 100 g
- sos:
- truskawki
- 150 g
- miód
- 1 łyżeczka
- oliwa
- 3 łyżki
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
- do podania:
- orzechy włoskie
- garść
- halloumi
- 50 g
- oliwa
- do smażenia
- listki mięty
- kilka sztuk
Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, obieramy łodygi i pozbawiamy je łykowatych części. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki. Polewamy miodem, oprószamy cynamonem i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany rabarbar przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy rabarbar z piekarnika i studzimy.
krok 2
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Sałatę myjemy i wkładamy do miseczki, w której będzie podana sałatka.
krok 3
Przygotowujemy sos. W blenderze umieszczamy truskawki, miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Miksujemy, aż uzyskamy jednolity, gładki dressing.
krok 4
Orzechy włoskie prażymy przez chwilę na suchej patelni. Halloumi kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra i grillujemy na patelni z odrobiną rozgrzanej oliwy. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.
krok 5
Na sałatę wykładamy wystudzony rabarbar, pokrojone truskawki, uprażone orzechy i grillowany ser. Polewamy obficie dressingiem truskawkowym i dekorujemy listkami świeżej mięty.
- Ludzie i inspiracje
21 sposobów na przyrządzenie szpinaku
Dla sceptyków, nieprzekonanych i tych, którym niestraszne kulinarne wyzwania – sprawdźcie najlepsze sposoby na przyrządzenie szpinaku.
- Ludzie i inspiracje
12 przepisów z botwiną
Czy w chłodniku, czy na sezonowej tarcie – botwina sprawdza się doskonale w każdym wydaniu. Jej delikatny smak koi nerwy, a zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na urodę. Jak najsmaczniej przyrządzić botwinę?
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Ludzie i inspiracje
21 sposobów na przyrządzenie szpinaku
Dla sceptyków, nieprzekonanych i tych, którym niestraszne kulinarne wyzwania – sprawdźcie najlepsze sposoby na przyrządzenie szpinaku.
- Ludzie i inspiracje
12 przepisów z botwiną
Czy w chłodniku, czy na sezonowej tarcie – botwina sprawdza się doskonale w każdym wydaniu. Jej delikatny smak koi nerwy, a zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na urodę. Jak najsmaczniej przyrządzić botwinę?
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!