Sałatka makaronowa z jarmużem i yubą
- yuba
- 100 g
- bulion roślinny
- 2 l
- makaron ryżowy wstążki
- 200 g
- jarmuż
- 200 g
- sól
- do smaku
- cukier
- 1 łyżeczka
- cytryny
- 2 sztuki
- czerwona cebula
- 2 sztuki
- marchew
- 1 sztuka
- oliwa
- ⅓ szklanki
- olej sezamowy
- 2 łyżki
- syrop trzcinowy
- 2 łyżki
- pieprz
- do smaku
- natka pietruszki
- garść
- czarny sezam
- 2 łyżki
Przepis: Dorota Jaworska
Przygotowanie: Edyta Przekop
Stylizacja: Magda Olszewska
Zdjęcie: Maciej Niemojewski
krok 1
Dzień wcześniej zalewamy yubę wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc. Nawodnioną yubę odcedzamy i kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Odcedzamy i wkładamy do dużej miski.
krok 2
Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski z yubą.
krok 3
Marchew obieramy, płuczemy, a następnie obieraczką kroimy ją wzdłuż na wąskie paski przypominające makaron tagliatelle. Gotujemy niewielką ilość osolonej wody, wrzucamy paski marchwi i blanszujemy przez 1 minutę po czym odlewamy, studzimy i dodajemy do yuby.
krok 4
Jarmuż oczyszczamy, usuwamy zgrubiałe łodyżki. Zalewamy go niedużą ilością wrzątku, solimy, dodajemy cukier i sok z ½ cytryny i gotujemy krótko, aż listki zaczną mięknąć, ale nadal będą al dente (około 10 minut). Odcedzamy, a gdy jarmuż ostygnie, także przekładamy go do miski z yubą. Cebulę obieramy, kroimy na talarki i dodajemy do sałatki, rozdzielając palcami na pojedyncze krążki.
krok 5
Z oliwy, soku z 1 cytryny, oleju sezamowego, syropu trzcinowego, soli, pieprzu i 1 łyżki zimnej wody przygotowujemy aksamitny sos. Polewamy nim sałatkę. Mieszamy wszystkie składniki rękami, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy ją serwować.
krok 6
Przed podaniem posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki i czarnym sezamem. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny.
Przeczytaj również:
- Kultura i wiedza
Yuba – tajemnicza skórka tofu
Jeśli kiedykolwiek gotowaliście mleko na małym ogniu albo odstawiliście je, żeby ostygło – to już wiecie, czym jest yuba.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Kultura i wiedza
Yuba – tajemnicza skórka tofu
Jeśli kiedykolwiek gotowaliście mleko na małym ogniu albo odstawiliście je, żeby ostygło – to już wiecie, czym jest yuba.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.