Sałatka fattoush
- Sałatka:
- pomidor
- 2 sztuki
- długi ogórek
- ½ sztuki
- czerwona cebula
- ½ sztuki
- sałata rzymska
- 1 mała sztuka
- mięta
- kilka liści
- natka pietruszki
- według uznania
- Dressing:
- czosnek
- 1 ząbek
- czerwony ocet winny
- 2 łyżeczki
- sumak
- 1 łyżka + 1 łyżeczka do posypania
- chlebek pita
- 2 sztuki
Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski
Stylizacja: Beata Hadaś
Zdjęcie: Jakub Stanek
krok 1
Dzień wcześniej kroimy wszystkie składniki sałatki – mieszamy i odstawiamy.
krok 2
Łączymy składniki dressingu.
krok 3
Następnego dnia podgrzewamy chlebki pita w tosterze. Tniemy je na kawałki i dodajemy do sałatki i dressingu. Przed podaniem posypujemy sumakiem.
Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>
Sprawdź również:
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.