Kukbuk
Kukbuk
Przepis na prostą sałatkę fattoush. Sprawdź jak przygotować sałatkę z pomidorami, cebulą i sałatą (fot. Jakub Stanek)

Sałatka fattoush

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + 24 godziny
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Sałatka:
pomidor
2 sztuki
długi ogórek
½ sztuki
czerwona cebula
½ sztuki
sałata rzymska
1 mała sztuka
mięta
kilka liści
natka pietruszki
według uznania
Dressing:
czosnek
1 ząbek
czerwony ocet winny
2 łyżeczki
sumak
1 łyżka + 1 łyżeczka do posypania
chlebek pita
2 sztuki

Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Jakub Stanek

krok 1

Dzień wcześniej kroimy wszystkie składniki sałatki – mieszamy i odstawiamy.

krok 2

Łączymy składniki dressingu.

krok 3

Następnego dnia podgrzewamy chlebki pita w tosterze. Tniemy je na kawałki i dodajemy do sałatki i dressingu. Przed podaniem posypujemy sumakiem.

Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk