Kukbuk
Kukbuk
Roladki z bakłażana z orzechami podane na roszponce (fot. Maciek Niemojewski)

Roladki z bakłażana z ricottą i orzechami włoskimi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Roladki:
bakłażan
1 sztuka
sól
1 łyżeczka
oliwa
2 łyżki
Farsz
orzechy włoskie
75 g
ricotta
150 g
czosnek
1 ząbek
papryka pepperoni
1/3 sztuki
szczypiorek
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
słodka papryka mielona
1/2 łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Krok 1

Bakłażana myjemy, kroimy w długie plastry o szerokości ½ centymetra i dokładnie oprószamy je solą. Odstawiamy na mniej więcej 15 minut, aby puściły wodę. Po tym czasie plastry bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym i każdy kawałek smarujemy cienką warstwą oliwy. Bakłażana grillujemy na rozgrzanej suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony, aż plastry będą miękkie i zrumienione. Po tym czasie bakłażana zdejmujemy z patelni i odkładamy do wystudzenia.

Krok 2

Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Zdejmujemy z patelni, studzimy i siekamy.

Krok 3

Serek przekładamy do miski. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy z ricottą. Dodajemy posiekaną paprykę, szczypiorek i orzechy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Krok 4

Na wystudzone plastry bakłażana nakładamy porcję farszu i zawijamy je w ruloniki. Najlepiej smakują tuż po przygotowaniu.

Więcej przepisów z bakłażanem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk