Kukbuk
Kukbuk

Risotto z dynia i wędzoną scamorza

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
dynia
400 g
cebula
½ sztuki
oliwa
według uznania
papryczka peperoncino
według uznania
szalotka
1 sztuka
białe wino
½ szklanki
ryż carnaroli
320 g
bulion warzywny
800 g
ser wędzony scamorza
200 g
sól
do smaku

Przepis i przygotowanie: Francesco Micaletti / Bianca


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Oczyszczamy dynię i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wrzucamy drobno posiekaną cebulę, 3 łyżki oliwy, papryczkę i pokrojoną dynię. Dusimy na średnim ogniu przez kilka minut często mieszając. Gdy dynia zmięknie używamy blendera do zrobienia puree z połowy dyni.

krok 2

W drugim rondlu podsmażamy na oliwie posiekaną szalotkę. Wsypujemy ryż i po 2 minutach lekkiego prażenia deglasujemy winem. Na osobnym palniku podgrzewamy bulion i utrzymujemy jego temperaturę na małym ogniu. Gotujemy risotto stopniowo dodając bulion i mieszając ryż.

krok 3

5 minut przed końcem gotowania dodajemy dynię. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji i doprawiamy solą. Dodajemy ser pokrojony w drobną kostkę i mieszamy na średnim ogniu aż scamorza rozpuści się w risotto. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy odpocząć przez 2 minuty przed podaniem.

Przepis powstał we współpracy z restauracją i sklepem Bianca, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk