Ravioli szpinakowe z kurczakiem, sosem pesto z pomidorkami i chipsami z topinamburu
czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
- CIASTO:
- jajko „zerówka”
- 4 sztuki
- szpinak baby
- 300 g
- mąka pszenna typu 00
- 500 g + do podsypania
- sól
- 6 g + do gotowania
- oliwa
- 25 ml
- FARSZ:
- udo kurczaka bez kości
- 700 g
- czosnek
- 2 ząbki
- natka pietruszki
- 1 pęczek
- tymianek
- 2 gałązki
- mielona słodka papryka
- do smaku
- papryczka chili
- 1 sztuka
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- olej
- 30 ml + 20 ml do smażenia
- biała cebula
- 2 sztuki
- masło
- 50 g
- PESTO:
- bazylia
- 1 krzaczek
- czosnek
- 2 ząbki
- nerkowce
- 50 g
- parmezan
- 30 g
- oliwa
- 100 ml
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- CZIPSY Z TOPINAMBURU:
- topinambur
- 100 g
- olej
- 250 ml
- DODATKOWO:
- śmietanka 36%
- 200 ml
- pomidorki cherry
- 10 sztuk
- bazylia
- do dekoracji