Puszysty ryż kokosowy
- wiórki kokosowe
- 3 łyżki
- ryż basmati
- 450 g
- cytryna
- 1 sztuka
- mleko 2%
- 150 ml
- szafran
- szczypta
- masło lub ghi
- mały kawałek
- zielony kardamon
- 6 strączków
Przepis: Jamie Oliver
Zdjęcie: David Loftus
Porcje: 6
WCZEŚNIEJ
Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Praż wiórki kokosowe w garnku, regularnie mieszając, aż lekko się zarumienią, po czym przesyp je do miseczki. Do garnka po wiórkach wrzuć ryż, zalej go wrzątkiem i gotuj 6 minut. Szybko przelej go zimną bieżącą wodą i dobrze odcedź. Przełóż ryż do miski, dolej sok wyciśnięty z cytryny i dorzuć uprażone wiórki kokosowe. Posyp szczyptą soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj składniki, przykryj i wstaw na noc do lodówki.
PRZED PODANIEM
Lekko podgrzej mleko, dodając szafran dla aromatu. Posmaruj masłem dno zimnej nieprzywierającej patelni o średnicy 26 cm i posyp je strączkami kardamonu. Wsyp ryż i dłońmi nadaj mu kształt kopuły. Trzonkiem drewnianej łyżki zrób w niej kilka głębokich dziur, aby ryż mógł lepiej odparować. Wlej w nie łyżką ciepłe szafranowe mleko. Zwilż arkusz papieru do pieczenia, zgnieć go i ostrożnie przykryj nim ryż. Szczelnie przykryj patelnię folią aluminiową i gotuj ryż na małym ogniu jakieś 20 minut, aż spód dania zrobi się chrupiący, a reszta – gorąca i puszysta.
• kalorie 311 kcal • tłuszcze 4,7 g • tłuszcze nasycone 3,2 g • białka 7,3 g • węglowodany 64,4 g • cukier 1,7 g • sól 0,4 g • błonnik 0,8 g •
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Razem” w przekładzie Moniki Skowron, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2021 Together). Zdjęcie: David Loftus.