Kukbuk
Kukbuk

Pumpkin pie brûlée

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 4 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Kruche ciasto:
mąka pszenna
125 g
mielone migdały
50 g
cukier puder
50 g
sól
szczypta
zimne masło
75 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
Nadzienie dyniowe:
dynia
ok. 500 g
jajko „zerówka”
2 sztuki
brązowy cukier
100 g
likier pomarańczowy
20 ml
cynamon
1 łyżeczka
mielony imbir
½ łyżeczki
gałka muszkatołowa
szczypta
sól
szczypta
Dodatkowo:
cukier
100 g
śmietanka 30%
150 ml

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Przygotowujemy kruche ciasto: suche składniki mieszamy, wrzucamy do nich pokrojone w kostkę masło, wyrabiamy do uzyskania kruszonki. Dodajemy jajko, wyrabiamy do powstania gładkiej, elastycznej masy. Gotowe ciasto delikatnie rozwałkowujemy i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 60 minut.

krok 2

Dynię obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Pieczemy w Ovi Smart w 180 stopniach około 40 minut, do miękkości. Upieczoną dynię blendujemy i studzimy.

krok 3

Część purée z dyni (250 gramów) blendujemy z jajkami, cukrem, likierem i przyprawami. Odstawiamy.

krok 4

Kruche ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tortownicę o średnicy 18-20 centymetrów. Chłodzimy 30 minut, po czym pieczemy je w Ovi Smart w 180 stopniach 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Na podpieczony spód wylewamy przygotowaną masę dyniową i ponownie pieczemy przez mniej więcej 15 minut, do zrumienienia.

krok 5

Wierzch gotowej tarty posypujemy cukrem i roztapiamy go przy użyciu palnika cukierniczego, by powstała skorupka. Tartę podajemy z ubitą na sztywno śmietanką.

Materiał powstał we współpracy z marką Philips.

Sprawdź podobne przepisy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk