Pulpeciki z sosem z grzybów shitake
czas przygotowania:
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Pulpeciki:
- olej rzepakowy
- 4 łyżki
- cebula
- 1 sztuka
- czosnek
- 2 ząbki
- sól
- szczypta + ¾ łyżeczki
- mielone mięso wołowo-wieprzowe
- 400 g
- bułka tarta
- 100 g
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- koperek
- 1 pęczek
- musztarda
- 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz
- ⅓ łyżeczki
- Sos:
- masło
- 2 łyżki
- grzyby shitake
- 200 g
- wędzona papryka
- ½ łyżeczki
- słodka papryka
- ½ łyżeczki
- mąka pszenna
- 1 łyżka
- whisky lub brandy
- 50 ml
- bulion wołowy, grzybowy lub warzywny
- 300 ml
- koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka
- musztarda diżońska
- 1 łyżeczka
- śmietanka 30%
- 300 ml
- sól
- do smaku
- mielony czarny pieprz
- do smaku
- cukier
- do smaku