Podlaska babka ziemniaczana
- ziemniaki
- 1 kg
- mąka pszenna
- 100 g
- olej
- 50 ml + 1 łyżka
- cebula
- 1 sztuka
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- opcjonalnie:
- grzyby suszone
- 200 g
- świeże grzyby
- 300 g
Przepis i przygotowanie: Kasia i Zosia Pilitowskie
Zdjęcie: Mateusz Torbus
Stylizacja: Kasia Pilitowska
krok 1
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i zeszklij. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, cebulę, olej. Dopraw solą i niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu. Masa powinna być nieco luźniejsza niż na placki ziemniaczane.
krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Forma do pieczenia babki powinna być na tyle wysoka, żeby wylana masa miała wysokość min. 4 cm, a do brzegu zostało 2 cm. Posmaruj formę olejem. Wlej masę ziemniaczaną. Piecz 60 minut, sprawdź patyczkiem, czy wnętrze nie jest surowe – jeśli ziemniaki kleją się do patyczka, piecz jeszcze 20 minut. Po 50 minutach pieczenia przykryj babkę folią aluminiową, inaczej spali się jej wierzch. Odstaw do lekkiego schłodzenia, bo gorąca babka ma konsystencję budyniu.
TIP 1
Jeśli masz ochotę zrobić babkę z grzybami, to do smażonej cebuli dodaj grubo pokrojone świeże kurki lub podgrzybki. Podsmaż razem 5 minut. Jeśli używasz grzybów suszonych, to najpierw namocz je 15 minut, ugotuj do miękkości, grubo pokrój, dodaj do smażonej cebuli i podsmażaj razem 2 minuty, a następnie postępuj według przepisu powyżej.
TIP2
Podobnie jak kugel, babkę możesz jeść na gorąco lub na zimno. Jeśli zostanie na następny dzień, pokrój ją w plastry o grubości 2 cm, podsmaż na maśle lub na oleju na złoto i zjedz z kwaśną śmietaną i koperkiem, kiszoną kapustą albo z kimchi.