Placuszki gryczane z kremem dyniowym i figami
czas przygotowania: 12 godzin moczenia + 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
- Placki gryczane:
- kasza gryczana niepalona
- 100 g
- zimna woda
- 500 ml
- cukier kokosowy
- 2 łyżki
- mleko roślinne
- 100 ml
- mąka ziemniaczana
- 2 łyżki
- olej
- 2 łyżki + do smażenia
- soda oczyszczona
- ¾ łyżeczki
- ocet jabłkowy
- 1 łyżeczka
- Krem dyniowy:
- purée z dyni
- ½ szklanki
- masło orzechowe
- 6 łyżek
- cukier kokosowy
- 2 łyżki
- wanilia
- 1 laska
- cynamon
- szczypta
- kardamon
- szczypta
- goździki
- kilka sztuk
- ekstrakt z wanilii
- według uznania
- sól
- szczypta
- Do podania:
- figi
- 3 sztuki