Kukbuk
Kukbuk
Placuszki gryczane z kremem dyniowym i świeżymi figami na ciemnym talerzu (fot Maciek Niemojewski)

Placuszki gryczane z kremem dyniowym i figami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 12 godzin moczenia + 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
Placki gryczane:
kasza gryczana niepalona
100 g
zimna woda
500 ml
cukier kokosowy
2 łyżki
mleko roślinne
100 ml
mąka ziemniaczana
2 łyżki
olej
2 łyżki + do smażenia
soda oczyszczona
¾ łyżeczki
ocet jabłkowy
1 łyżeczka
Krem dyniowy:
purée z dyni
½ szklanki
masło orzechowe
6 łyżek
cukier kokosowy
2 łyżki
wanilia
1 laska
cynamon
szczypta
kardamon
szczypta
goździki
kilka sztuk
ekstrakt z wanilii
według uznania
sól
szczypta
Do podania:
figi
3 sztuki

Przepis i przygotowanie potrawy: Sara Faruque


Stylizacja: Joanna Sidor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Kaszę gryczaną namaczamy przez noc w zimnej wodzie. Rano odcedzamy, ale nie płuczemy. Przekładamy do blendera. Dodajemy cukier kokosowy, mleko roślinne, mąkę i olej. Blendujemy na gładką masę – jeśli będzie za rzadka, dosypujemy mąki. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut.

krok 2

W tym czasie szykujemy krem dyniowy. Blendujemy purée z masłem orzechowym, cukrem i przyprawami na gładką masę.

krok 3

Sodę oczyszczoną łączymy z octem jabłkowym. Dodajemy do ciasta na placki gryczane. Krótko mieszamy. Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy. Smażymy placuszki na złoty kolor z dwóch stron.

krok 4

Gotowe placuszki przekładamy kremem dyniowym i podajemy z figami.

Więcej przepisów z dynią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk