Kukbuk
Kukbuk
Pierogi z kapustą, grzybami i migdałami (fot. Maciek Niemojewski)

Pierogi z kapustą, grzybami i migdałami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
ciasto:
mąka pszenna
3 szklanki
sól
½ łyżeczki
ciepła woda
1 szklanka
farsz:
kapusta biała
½ kg
cebula
2 sztuki
czosnek
3 ząbki
suszone grzyby
10 sztuk
pieczarki
5 sztuk
olej
do smażenia
tymianek
3 gałązki
migdały w płatkach
100 g + do podania
syrop z agawy
2 łyżki
sól
do smaku + do gotowania
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii


Stylizajca: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy trochę ciepłej wody i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne, dlatego wodę wlewamy stopniowo – może się okazać, że będziemy jej potrzebować mniej lub więcej. Wyrobione ciasto odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło. 

krok 2

Przygotowujemy farsz. Kapustę siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek ścieramy na tarce. Suszone grzyby i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni, na oleju smażymy kapustę, aż będzie bardzo mocno zrumieniona – nada jej to charakterystyczny dymny aromat. Przekładamy kapustę do miski. Następnie smażymy kolejno cebulę z czosnkiem, pieczarki oraz suszone grzyby. Łączymy z kapustą. Dodajemy listki tymianku, migdały i syrop z agawy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

krok 3

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy z niego kółka. Na każde nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Od razu podajemy. Będą jeszcze lepsze, jeśli posypiemy je prażonymi migdałami w płatkach.

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

 

Materiał powstał we współpracy z Farmą Bii.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk