Pierogi z kapustą, grzybami i migdałami
- ciasto:
- mąka pszenna
- 3 szklanki
- sól
- ½ łyżeczki
- ciepła woda
- 1 szklanka
- farsz:
- kapusta biała
- ½ kg
- cebula
- 2 sztuki
- czosnek
- 3 ząbki
- suszone grzyby
- 10 sztuk
- pieczarki
- 5 sztuk
- olej
- do smażenia
- tymianek
- 3 gałązki
- migdały w płatkach
- 100 g + do podania
- syrop z agawy
- 2 łyżki
- sól
- do smaku + do gotowania
- pieprz
- do smaku
Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii
Stylizajca: Magdalena Olszewska
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy trochę ciepłej wody i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne, dlatego wodę wlewamy stopniowo – może się okazać, że będziemy jej potrzebować mniej lub więcej. Wyrobione ciasto odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło.
krok 2
Przygotowujemy farsz. Kapustę siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek ścieramy na tarce. Suszone grzyby i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni, na oleju smażymy kapustę, aż będzie bardzo mocno zrumieniona – nada jej to charakterystyczny dymny aromat. Przekładamy kapustę do miski. Następnie smażymy kolejno cebulę z czosnkiem, pieczarki oraz suszone grzyby. Łączymy z kapustą. Dodajemy listki tymianku, migdały i syrop z agawy. Doprawiamy solą i pieprzem.
krok 3
Ciasto cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy z niego kółka. Na każde nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Od razu podajemy. Będą jeszcze lepsze, jeśli posypiemy je prażonymi migdałami w płatkach.
Materiał powstał we współpracy z Farmą Bii.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Farma Bii
Farma Bii to nie tylko piękny, butikowy pensjonat, ale również szkoła gotowania i restauracja, w której królują kolory, sezonowe składniki i nieoczywiste połączenia. Poznajcie ją od kuchni i dowiedzcie się, jak przyrządzić serwowane tam letnie dania.
- Ludzie i inspiracje
Pomysły na wegańską kolację wigilijną
Tradycyjne potrawy Wigilijne na Farmie Bii bez jajek i ryb. Bo tylko krok nas dzieli od wegańskiej wieczerzy.
- Ludzie i inspiracje
Świąteczny obiad. Tradycyjny, ale z pomysłem
Wieczerza jak co roku, a jednak inna. Kucharze z Farmy Bii wiedzą, że wystarczy zmienić jeden składnik, aby święta smakowały odrobinę inaczej.
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Farma Bii
Farma Bii to nie tylko piękny, butikowy pensjonat, ale również szkoła gotowania i restauracja, w której królują kolory, sezonowe składniki i nieoczywiste połączenia. Poznajcie ją od kuchni i dowiedzcie się, jak przyrządzić serwowane tam letnie dania.
- Ludzie i inspiracje
Pomysły na wegańską kolację wigilijną
Tradycyjne potrawy Wigilijne na Farmie Bii bez jajek i ryb. Bo tylko krok nas dzieli od wegańskiej wieczerzy.
- Ludzie i inspiracje
Świąteczny obiad. Tradycyjny, ale z pomysłem
Wieczerza jak co roku, a jednak inna. Kucharze z Farmy Bii wiedzą, że wystarczy zmienić jeden składnik, aby święta smakowały odrobinę inaczej.