Kukbuk
Kukbuk
pieczone warzywa z miętowym sosem, pieczone warzywa korzeniowe, pieczone warzywa dla dzieci, danie dla dzieci, wegański obiad, szybki obiad, obiad z piekarnika, lekka kolacja, co na kolację, frytki z marchewek

Pieczone warzywa z miętowo-kokosowym sosem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
warzywa:
marchew
2 sztuki
pietruszka
2 sztuki
batat
1 sztuka
marynata:
oliwa
2 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
sól
szczypta
sos miętowy:
jogurt kokosowy
250 g
czosnek
1 duży ząbek
świeża mięta
garść
sól
do smaku

Przepis i zdjęcie: Marta Brylińska


Talerze: Zielony Słoń Studio Ceramiki

krok 1

Warzywa kroimy w słupki i wkładamy do dużej miski. W oddzielnym naczyniu mieszamy skladniki marynaty. Przelewamy ją do miski z warzywami i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15-18 minut.

krok 2

Przygotowujemy sos: miętę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i doprawiamy do smaku. 

krok 3

Upieczone warzywa przekładamy na półmisek, opcjonalnie posypujemy zatarem, listkami mięty i płatkami soli. Podajemy z miętowo-kokosowym sosem. 

Więcej zdjęć i przepisów w wykonaniu Marty znajdziecie na Instargamie >>

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk