Pieczone jabłka nadziewane orzechami i daktylami
- jabłko
- 6 sztuk
- orzechy włoskie
- 50 g
- miękkie daktyle
- 120 g
- cynamon
- ½ łyżeczki
- gałka muszkatołowa
- ¼ łyżeczki
- sól
- szczypta
- masło
- 60 g
- sok jabłkowy lub woda
- 150 ml
Przepis: Kaja Kręglicka
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Zdjęcie: dinnershow.studio
krok 1
Jabłka myjemy, odcinamy „czapeczki” (od strony ogonka), którymi potem przykryjemy owoce, i wydrążamy gniazda nasienne. Orzechy i daktyle kroimy drobno, mieszamy z cynamonem, gałką muszkatołową i solą. Masło kroimy na 6 części.
krok 2
Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy orzechowym nadzieniem. Na wierzchu każdego owocu kładziemy plasterek masła. Napełnione jabłka przykrywamy odciętymi „czapeczkami” i podlewamy dno naczynia sokiem jabłkowym lub wodą. Jabłka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni przez 25-30 minut – aż będą miękkie. Pieczone jabłka podajemy z lodami waniliowymi lub orzechowymi.
TIP
Pieczone jabłka fantastycznie smakują z lodami – waniliowymi lub orzechowymi.
Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu sesji Agnieszce Kręglickiej i Targowi Kręgliccy. Gotowała z nami Kaja Kręglicka.
Produkty, z których gotowaliśmy znajdziecie w każdą środę na Targu Kręgliccy w Fortecy przy Zakroczymskiej 12 w Warszawie oraz na targu online z dostawą do domu na terenie Warszawy.