Kukbuk
Kukbuk
Przepis na zapiekane jabłka z daktylami i orzechami. Jak przygotować zapiekane jabłka (fot. dinnershow.studio)

Pieczone jabłka nadziewane orzechami i daktylami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
jabłko
6 sztuk
orzechy włoskie
50 g
miękkie daktyle
120 g
cynamon
½ łyżeczki
gałka muszkatołowa
¼ łyżeczki
sól
szczypta
masło
60 g
sok jabłkowy lub woda
150 ml

Przepis: Kaja Kręglicka


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Jabłka myjemy, odcinamy „czapeczki” (od strony ogonka), którymi potem przykryjemy owoce, i wydrążamy gniazda nasienne. Orzechy i daktyle kroimy drobno, mieszamy z cynamonem, gałką muszkatołową i solą. Masło kroimy na 6 części.

krok 2

Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy orzechowym nadzieniem. Na wierzchu każdego owocu kładziemy plasterek masła. Napełnione jabłka przykrywamy odciętymi „czapeczkami” i podlewamy dno naczynia sokiem jabłkowym lub wodą. Jabłka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni przez 25-30 minut – aż będą miękkie. Pieczone jabłka podajemy z lodami waniliowymi lub orzechowymi.

TIP

Pieczone jabłka fantastycznie smakują z lodami – waniliowymi lub orzechowymi.

Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu sesji Agnieszce Kręglickiej i Targowi Kręgliccy. Gotowała z nami Kaja Kręglicka.

Produkty, z których gotowaliśmy znajdziecie w każdą środę na Targu Kręgliccy w Fortecy przy Zakroczymskiej 12 w Warszawie oraz na targu online z dostawą do domu na terenie Warszawy.

Więcej przepisów z jabłkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk