Kukbuk
Kukbuk
Pasta z sosem brokułowo-cytrynowym i tuńczykiem (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Pasta z sosem brokułowo-cytrynowym i tuńczykiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
szalotka
1 sztuka
anchovies
3 sztuki
brokuł
½ sztuki
stek z tuńczyka
2 sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
makaron fusilli
200 g
niewoskowana cytryna
1 sztuka
pistacje
garść

Przepisy i zdjęcia: Urszula Kosztyła - Demczuk

krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę i anchovies do momentu, aż szalotka będzie szklista, a fileciki zaczną się rozpadać. Dodajemy starty brokuł i dusimy pod przykryciem. By brokuł szybciej zmiękł, można podlać go odrobiną wody.  

krok 2

Stek z tuńczyka osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie około 4 minut z każdej strony. Zdejmujemy rybę z patelni i przekładamy na talerz. 

krok 3

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zanim go odcedzimy odlewamy z garnka ½ szklanki wody z gotowania. Odcedzamy makaron. 

krok 4

Wodę z gotowania makaronu wlewamy na patelnię z brokułem-mieszamy do momentu, aż powstanie kremowy sos. Dodajemy skórkę startą z cytryny oraz 1 łyżkę wyciśniętego z niej soku. Dorzucamy makaron, dokładnie mieszamy.

krok 5

Stek z tuńczyka kroimy w kostkędodajemy do makaronu. Delikatnie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na talerze. Skrapiamy jeszcze odrobiną soku z cytryny i posypujemy posiekanymi pistacjami. 

Więcej pomysłów na makaron:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk