Naleśniki ryżowe z jabłkami i żurawiną
- ciasto:
- mąka ryżowa
- 2 szklanki
- mleko roślinne
- 1 i 3/4 szklanki
- jajko "zerówka"
- 2 sztuki
- sól
- szczypta
- oliwa
- 2-3 łyżki
- nadzienie:
- jabłka
- 4 sztuki
- masło klarowane
- 1 łyżeczka
- cynamon
- 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka
- skórka z cytryny
- 1 łyżeczka
- żurawina
- garść
- dodatkowo:
- prażone migdały
- syrop klonowy lub miód
Przepis i zdjęcia: Ula Demczuk / foodnotes.pl
krok 1
Jajka, mleko roślinne, mąkę ryżową i sól dokładnie miksujemy. Dodajemy łyżkę oliwy i jeszcze raz mieszamy.
krok 2. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oliwie. Wylewamy porcję ciasta (może wydawać się bardziej wodniste niż tradycyjne ciasto na mące pszennej, to naturalne). Smażymy na średnim ogniu, aż naleśniki będą same odchodzić od patelni. Obracamy je i smażymy chwilę z drugiej strony.
krok 3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cynamon i chwilę podgrzewamy. Wrzucamy pokrojone jabłka, smażymy, aż się przyrumienią. Dodajemy żurawinę (świeżą lub suszoną), sok z cytryny, przykrywamy i dusimy 6-8 minut, aż jabłka zmiękną.
krok 4. Gotowe jabłka podajemy z naleśnikami, polane odrobiną miodu lub syropu i sowicie obsypane prażonymi płatkami migdałów.
Więcej wspaniałych zdjęć i przepisówUli znajdziecie na blogu >>
przeczytaj w wolnej chwili:
- Kultura i wiedza
Hygge, sisu, lagom i ikigai. Sposoby na udany dzień
Marzycie o dobrym, szczęśliwym życiu? Nawet jeśli jesteście z niego całkiem zadowoleni, pewnie zdarzają się chwile, gdy zauważacie, że dni są jednakowe, zadań i obowiązków jest wyraźnie więcej niż przyjemności, a czasu dla rodziny, przyjaciół czy dla samych siebie wyraźnie brakuje.
- Ludzie i inspiracje
Działka moje hobby
Widok sąsiadów rozmawiających godzinami przy płocie, wymieniających się nasionami i rozsadami, a późnym latem i jesienią przepisami na przetwory był czymś codziennym. Taki obraz rodzinnych ogródków działkowych wynieśliśmy z czasów ich świetności w latach 70. i 80. A jak jest teraz?
- Zdrowie i rozsądek
8 stacjonarnych sklepów zero waste
Produkty bez zbędnych opakowań? Możliwość zakupu tylko takiej ilości towaru, jaka jest nam potrzebna? Pakowanie do własnych pojemników? Sprawdzamy, co oferują stacjonarne sklepy zero waste.
- Kultura i wiedza
Hygge, sisu, lagom i ikigai. Sposoby na udany dzień
Marzycie o dobrym, szczęśliwym życiu? Nawet jeśli jesteście z niego całkiem zadowoleni, pewnie zdarzają się chwile, gdy zauważacie, że dni są jednakowe, zadań i obowiązków jest wyraźnie więcej niż przyjemności, a czasu dla rodziny, przyjaciół czy dla samych siebie wyraźnie brakuje.
- Ludzie i inspiracje
Działka moje hobby
Widok sąsiadów rozmawiających godzinami przy płocie, wymieniających się nasionami i rozsadami, a późnym latem i jesienią przepisami na przetwory był czymś codziennym. Taki obraz rodzinnych ogródków działkowych wynieśliśmy z czasów ich świetności w latach 70. i 80. A jak jest teraz?
- Zdrowie i rozsądek
8 stacjonarnych sklepów zero waste
Produkty bez zbędnych opakowań? Możliwość zakupu tylko takiej ilości towaru, jaka jest nam potrzebna? Pakowanie do własnych pojemników? Sprawdzamy, co oferują stacjonarne sklepy zero waste.