Kukbuk
Kukbuk
Włoskie ciasteczka morettini, Cristina Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Morettini

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mleczna czekolada
50 g
masło
10 g
nutella
50 g
kruszone orzechy laskowe
50 g
prażone orzechy laskowe
12 sztuk
gorzka czekolada
100 g

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Paulina Czyżewska

krok 1

Roztapiamy mleczną czekoladę i masło w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy nutellę i pokruszone orzechy laskowe, mieszamy. Powstałą masę przekładamy do innego naczynia i wkładamy do zamrażarki na 15 minut.

krok 2

Ze schłodzonej masy lepimy 12 małych kulek i układamy je na papierze do pieczenia. Na środku każdej z nich kładziemy orzech laskowy i delikatnie wciskamy go do środka. Gotowe kulki wkładamy do zamrażarki na pół godziny.

krok 3

Roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia.

krok 4

Ciasteczka wyciągamy z zamrażarki i przy użyciu widelca zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Układamy je oddzielnie na papierze pergaminowym i zostawiamy do wyschnięcia.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie w artykule: Włoska szkoła gotowania: ciastka >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk