Mocno śliwkowy kompot bez dodatku cukru
- ulubiona dojrzała śliwka
- 1 kg
- woda
- do gotowania
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Śliwki myjemy i rozkrawamy na pół, wyciągamy pestki. Owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą (2 centymetry ponad śliwki) i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Garnek z owocami odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
krok 2
Śliwki odcedzamy na drobnym sitku (możemy przetrzeć również mus). Dokładnie dociskamy, by wydobyć jak najwięcej soku, który przelewamy do garnka i zagotowujemy. Kompot przelewamy do wyparzonych butelek, zakręcamy.
krok 3
Na dnie garnka rozkładamy gazę, wlewamy ciepłą wodę i wstawiamy do niej przetwory. Woda powinna sięgać do ⅔ wysokości butelek. Zagotowujemy ją, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy kompot przez 10 minut. Po tym czasie butelki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
krok 4
Kompot ze śliwek przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach. Przed podaniem rozrzedzamy wodą.
TIP
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 butelki o pojemności 0,5 l.