Kukbuk
Kukbuk
kompot śliwkowo- waniliowy w szklankach

Waniliowy kompot śliwkowy z dodatkiem miodu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + czas studzenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
śliwka
1 kg
miód
200 g
skórka z pomarańczy
z ½ sztuki
wanilia
½ laski
woda
600 ml
sok z cytryny
z ½ sztuki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Śliwki dokładnie myjemy. Jeśli mamy duże owoce, nakłuwamy je wykałaczką.

krok 2

W garnku z grubym dnem – z miodu, skórki z pomarańczy, wanilii i wody – gotujemy syrop. Do gorącej zalewy ostrożnie wrzucamy śliwki i odstawiamy, najlepiej na całą noc.

kork 3

Kolejnego dnia syrop odcedzamy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Śliwki przekładamy do wyparzonych słoików maksymalnie do połowy wysokości. Owoce zalewamy gorącym syropem tak, by pozostawić od góry 1½ centymetra wolnej przestrzeni. Szybko zakręcamy słoiki.

krok 4

Na dnie garnka rozkładamy gazę, wlewamy ciepłą wodę. Wstawiamy do niej słoiki z syropem śliwkowym – woda powinna sięgać do ⅔ ich wysokości. Zagotowujemy ją, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy śliwki przez 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

kork 5

Kompot ze śliwek przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach.

TIP:

Tak przygotowany kompot może służyć jako syrop do rozgrzewającej zimowej herbaty. Można go również pić samodzielnie, rozcieńczony ciepłą lub zimną wodą w stosunku 1:1. Doskonale sprawdzi się także w roli grzańca – podgrzany z czerwonym winem (1:1), goździkami i pomarańczą.

TIP 2:

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 słoiki o pojemności 0,7 l.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk