Kukbuk
Kukbuk
Orzeźwiające masło cytrynowe z tymiankiem doskonałe do świeżej bagietki i pieczonej ryby z grilla

Masło cytrynowe z tymiankiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
skórka z cytryny
3 łyżeczki
sok z cytryny
2 łyżeczki
świeży tymianek
2 gałązki
domowe masło w temperaturze pokojowej
200 g
sól
1/3 łyżeczki

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy miseczkę i drewnianą łyżkę.

krok 2

Cytrynę dokładnie sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Tymianek myjemy i siekamy. Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wsypujemy skórkę z cytryny, posiekany tymianek oraz szczyptę soli. Ucieramy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIP 1

Zamiast świeżego tymianku do masła można dodać 2 łyżeczki suszonego tymianku.

TIP 2

Masło możemy ucierać również przy użyciu malaksera lub blendera ręcznego.

TIP 3

Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk