Kukbuk
Kukbuk
Masło smakowe w orientalnym stylu z dodatkiem pasty miso, czosnku i imbiru podane na kromce razowego pieczywa

Orientalne masło smakowe z dodatkiem pasty miso

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
pasta miso jasna
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
imbir starty
1 łyżeczka
domowe masło w temperaturze pokojowej
200 g
miód
1 łyżeczka
chili w proszku
1/3 łyżeczki

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

krok 2

Miękkie masło, czosnek i imbir wkładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy przez chwilę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy pastę miso, miód i chili. Blendujemy do dokładnego połączenia się składników.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIP

Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk