Kukbuk
Kukbuk
Pikantne masło oliwkowe z czosnkiem i ostrą paryką podane na kromce żytnego chleba na zakwasie

Domowe masło oliwkowe z czosnkiem i z ostrą papryką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
oliwki czarne
7 sztuk
oliwki zielone
7 sztuk
czosnek
1 ząbek
domowe masło w temperaturze pokojowej
200 g
sok z cytryny
1 łyżeczka
sól
1/3 łyżeczki
pieprz
1/3 łyżeczki
papryka ostra mielona
1/3 łyżeczki

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Oliwki i czosnek bardzo drobno kroimy.

krok 2

Miękkie masło, oliwki i czosnek wkładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy przez chwilę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i ostrą paprykę. Blendujemy do dokładnego połączenia się składników.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIP

Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk