Kukbuk
Kukbuk
Trzy muffiny z malinami (fot. Maciek Niemojewski)

Maślankowe muffiny z malinami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie i pieczenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
kruszonka:
masło
30 g
mąka pszenna
55 g
cukier waniliowy
3-4 łyżeczki
ciasto:
mąka pszenna
150 g
mielone migdały
80 g
cukier
75 g
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
soda oczyszczona
duża szczypta
maślanka
150 ml
mleko
50 ml
olej roślinny
60 ml
płynny miód
40 ml
jajko "zerówka"
1 sztuka
skórka z cytryny
z 1 sztuki
maliny
140 g

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska


Przygotowanie: Edyta Przekop

krok 1

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Pokrojone w kostkę masło z mąką ucieramy w miseczce opuszkami palców, by powstały okruchy. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i schładzamy w lodówce. Ciasto wyjmujemy na minimum dwie godziny przed pieczeniem, by odstało w temperaturze pokojowej. 

krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do pierwszej miski przesiewamy suche składniki: mąkę, migdały, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. W drugiej mieszamy na gładko maślankę, mleko, olej roślinny, miód, jajko oraz skórkę cytrynową. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy szybko za pomocą widelca do momentu połączenia składników. 

krok 3

Ciasto przekładamy po równo do przygotowanych wcześniej foremek, a do każdej babeczki wciskamy po 3-4 maliny. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy 14-16 minut do momentu, aż wbity w środek babeczki patyczek będzie suchy.

Więcej przepisów z malinami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk