Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pyszny makaron z pieczonymi pomidorami (fot. Maciek Niemojewski)

Makaron z pieczonymi pomidorami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
pomidorki koktajlowe
3 gałązki
czosnek
2 ząbki
oliwa
1 szklanka
pomidory całe
1 puszka
suszone grzyby
kilka sztuk
liście laurowe
kilka sztuk
świeży rozmaryn
2 gałązki
parmezan
według uznania
spaghetti
1 opakowanie
sól
do gotowania

Przepis i przygotowanie: Marcin Lewandowski


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Pieczemy w nim pomidorki koktajlowe tak długo, aż będą mocno zarumienione. Czosnek siekamy lub miażdżymy. 

krok 2

Wlewamy oliwę do rondelka lub na dużą patelnię i wstawiamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, pomidory z puszki, grzyby, liście laurowe, rozmaryn i tylną część parmezanu. Naczynie przykrywamy, gotujemy na małym ogniu. Kontrolujemy, czy sos ma odpowiednią konsystencję i nie przywiera do patelni. Po kilku minutach dodajemy ⅔ zrumienionych pomidorów i dusimy dalej.

krok 3

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – w obficie osolonej wodzie. Nabieramy szklanką wodę z gotowania makaronu i wlewamy ją do sosu. Nie wylewamy reszty wody.

krok 4

Makaron odcedzamy, kiedy jest jeszcze lekko twardy. Przekładamy go do sosu – mieszamy, a następnie dolewamy kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu. Podgrzewamy jeszcze chwilę, by woda odparowała, a makaron ugotował się al dente.

krok 5

Gotowy makaron podajemy ze startym parmezanem i dekorujemy pozostałymi pomidorkami koktajlowymi.   

Więcej przepisów z pomidorami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk