Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na proste makarony – Makaron z cukinią, oliwkami i parmezanem (fot. Paulina Czyżewska)

Makaron z cukinią, oliwkami i parmezanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
sól
do gotowania
pappardelle
100 g
cukinia
100 g
oliwa
2 łyżki
zielone lub czarne oliwki
2 łyżki
czarny pieprz w ziarnach
1 łyżeczka
starty parmezan
3 łyżki + 1 łyżka do dekoracji
świeżo mielony czarny pieprz
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Edward Czarnecki


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

W osolonej wodzie gotujemy pappardelle tak, aby było al dente. Odcedzamy makaron, zachowujemy ½ szklanki wody z gotowania. Cukinię kroimy w plasterki i smażymy ją na 1 łyżce oliwy do zarumienienia. Patelnię odstawiamy, nie myjemy jej. Oliwki kroimy w plasterki.   

krok 2

Na patelni po smażeniu cukinii na średnim ogniu prażymy ziarna czarnego pieprzu. Po chwili na patelnię dodajemy wodę po makaronie, 1 łyżkę oliwy, pappardelle i 3 łyżki parmezanu. Dokładnie mieszając, łączymy to z cukinią i oliwkami.  Makaron podajemy w głębokim talerzu, posypany parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.  

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk