Kukbuk
Kukbuk
Przepis na makaron z kiełbasą chorizo i pietruszką (fot. Maciek Niemojewski)

Makaron z chorizo i pietruszką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kiełbasa chorizo
200 g
natka pietruszki
1 pęczek
oliwa
opcjonalnie do smażenia
spaghetti
1 opakowanie
sól
do gotowania
pieprz
do smaku
parmezan
do podania

Przepis i przygotowanie: Marcin Lewandowski


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Chorizo kroimy w plastry o grubości około 5 milimetrów, natkę pietruszki siekamy. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na niej kiełbasę tak, aby wytopić z niej część tłuszczu.

krok 2

Jeśli z chorizo nie wytopiło się wystarczająco dużo tłuszczu, na patelnię wlewamy trochę oliwy. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – w obficie osolonej wodzie. 

krok 3

Kiedy kiełbasa jest przyrumieniona, mieszamy ją z natką pietruszki i ugotowanym makaronem. Danie posypujemy mielonym pieprzem i startym parmezanem. 

Więcej przepisów na makaron:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk