Łosoś marynowany w miso z fasolką szparagową i purée z dyni
czas przygotowania: 50 minut + czas marynowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Marynowany łosoś:
- filet z łososia ze skórą
- 200 g
- jasna pasta miso
- 2 łyżki
- sos sojowy
- 2 łyżki
- ocet ryżowy
- 1 łyżka
- sambal oelek
- ½ łyżeczki
- miód
- 1 łyżka
- musztarda diżońska
- 1 łyżeczka
- czosnek
- 1 ząbek
- sól morska
- ½ łyżeczki
- oliwa
- 1 łyżka
- Purée dyniowe:
- dynia hokkaido
- 300 g
- masło
- 20 g
- mleko
- 70 ml
- gałka muszkatołowa
- szczypta
- miód
- ½ łyżeczki
- skórka z cytryny
- z ¼ sztuki
- sól
- do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
- do smaku
- woda
- opcjonalnie do podgrzania
- Dodatkowo:
- sól
- 1 łyżeczka
- fasolka szparagowa
- 100 g
- Opcjonalnie do podania:
- ulubione zioła
- do posypania
- oliwa chili
- do skropienia