Kukbuk
Kukbuk

Letnia sałatka z brzoskwiniami i fasolką szparagową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ocet sherry
100 ml
fasolka szparagowa
300 g
bób
200 g
sól
do gotowania + do smaku
migdały w płatkach
70 g
brzoskwinia
2 sztuki
oliwa extra vergine
50 ml
czarny pieprz
do smaku
świeża kolendra
50 g

Przepis i przygotowanie: Rafał Hreczaniuk / Dyletanci


Zdjęcia: Michał Lichtański / Mili.studio

krok 1

Ocet zagotowujemy, a następnie redukujemy o połowę.

krok 2

Fasolkę i bób gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Po odcedzeniu hartujemy warzywa w wodzie z lodem. Bób obieramy.

krok 3

Migdały prażymy na złocisty kolor. W tym czasie kroimy brzoskwinie na ćwiartki.

krok 4

Fasolkę i bób wykładamy na talerz. Polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy pokrojone brzoskwinie. Na koniec doprawiamy syropem z octu, posypujemy migdałami i kolendrą.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk