Kukbuk
Kukbuk
Lemoniada arbuzowa z rozmarynem (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada arbuzowa z rozmarynem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
miąższ z arbuza
1/2 kg
cukier
2 łyżki
limonka
3 sztuki
rozmaryn
1 duża gałązką + do podania
kostki lodu
do podania
woda niegazowana
750 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Krok 1

Miąższ arbuza kroimy na kawałki. Zostawiamy garść do podania z gotową lemoniadą, a pozostałe kawałki wkładamy do malaksera. Dodajemy cukier.

Krok 2

Limonki sparzamy – ½ owocu zostawiamy do podania, a z reszty wyciskamy sok. Wlewamy go do malaksera. Wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu i dokładnie blendujemy. Powstałą masę przecieramy przez sito, przelewamy do dużego słoika lub dzbanka i wstawiamy do lodówki do schłodzenia i połączenia się smaków.

Krok 3

Do schłodzonej bazy wsypujemy dużo lodu, dorzucamy kawałki limonki, gałązkę rozmarynu i wlewamy zimną wodę niegazowaną.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk