Kukbuk
Kukbuk

Cynamonowy likier z pierniczkami i kawą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: napój
Likier
mleko skondensowane słodzone
250 ml
śmietanka 30%
30 ml
zaparzona mocna kawa IKEA Påtår
50 ml
laska wanilii
1 sztuka
przyprawa do piernika
2 łyżki
żółtko jajka „zerówki”
6 sztuk
brązowy cukier
100 g
Dodatkowo
pierniczki IKEA Vintersaga
do dekoracji
gałka muszkatołowa
do podania

zdjęcia: dinnershow.studio

stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

przepis: Ewa Michalska

Krok 1

Do rondla wlewamy mleko skondensowane, śmietankę i kawę. Dodajemy przekrojoną laskę wanilii i przyprawę piernikową. Zagotowujemy. 

Krok 2

Żółtka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Stopniowo wlewamy mieszankę mleka, śmietanki i kawy – cały czas mieszamy. Gdy składniki się połączą, przelewamy płyn ponownie do rondla i podgrzewamy na małym ogniu około 5 minut, aż płyn zacznie delikatnie gęstnieć (uważamy, by nie doprowadzić do wrzenia).

Krok 3

Przelewamy likier przez sito do pucharków, dekorujemy pierniczkami i startą gałką muszkatołową.

 

Materiał powstał we współpracy z marką IKEA.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk